Instagram: viktorija_andriukaitiene

2017 m. gruodžio 8 d., penktadienis

Supergarden Advento kalendorius



Ar teko girdėti apie Super Garden bei jų šaltyje džiovintus vaisius, uogas bei daržoves? Esu įsitikinusi, kad teko, o jei ne, labai kviečiu perskaityti šį įrašą , kuriame papasakosiu jums , kaip vyksta visas šių skanėstų paruošimas, parodysiu savo , turbūt patį sveikiausią Advento kalendorių, atskleisiu, kokios uogos, vaisiai ir daržovės man patiko labiausiai, bei pasidalinsiu praktiškomis idėjomis, kur panaudoti likusius indelius. 




Liofilizacija yra džiovinimas šalčiu (angl. freeze drying). Iš pradžių produktai yra užšaldomi kameroje, kurioje sukuriamas vakuumas. Tuomet dideliame šaltyje, siekiančiame -80 °C, maistas yra džiovinamas. Šio proceso metu vanduo, esantis uogose ar kituose produktuose, iš kieto kūno pereina į garų stadiją, aplenkdamas skystą fazę. Susidarę garai yra pašalinami. Šio proceso metu uogos išdžiovinamos praktiškai išsaugant visas biologiškai vertingas medžiagas, netgi fermentus, nes džiovinimo procesas vyksta šaltyje. Gan populiarus ir tikrai gan geras konservavimo būdas yra uogų užšaldymas, tačiau atšildžius uogas vitaminų rasime maždaug 15 proc. mažiau negu šviežiose uogose, o greitas užšaldymas ir laikymas žemesnėje kaip -18°C temperatūroje leidžia maksimaliai išsaugoti vitaminus. Liofilizuotų uogų skonis suintensyvėja, jose išlieka beveik 100 proc. maistingųjų medžiagų, vitaminų, makro ir mikromineralų, fermentų ir kitų biologiškai aktyvių sudėtinių dalių. Puiku tiesa?


Uogos supakuotos į sandarią plastikinę tarą gali išlikti nepakitusios iki 3 metų. Iš 100 g šviežių uogų, vaisių ar daržovių gaunasi apie 10 g liofilizuotų. Iš maisto pašalinus beveik visą vandenį, produktų kvapas ir forma išlieka nepakitę. Džiovintas šaltyje skonis prilygsta šviežiems vaisiams, daržovėms ar prieskoniams.


Jau senokai norėjau išbandyti liofilizuotus produktus, todėl , kai tik pamačiau, kad pasirodė Supergarden Advento kalendorius, nedvejodama griebiau. Jo viduje yra 24 vienetai skirtingų uogų, vaisių bei daržovių, todėl tai puiki galimybė iš arčiau susipažinti su jų produkcija bei išsirinkti savo favoritus. Išragavau visus variantus ir noriu pateikti savo produktų top, kurį sudaro : braškės, avietės, vyšnios, obuolių gabaliukai, bananų juostelės, žemuogės, ananasai bei mangai. Šie variantai be galo skanūs, juos galėčiau valgyti ir valgyti, todėl ateityje įsigysiu būtent šių gėrių. Kitos uogos esančios kalendoriuje yra gana rūgščios, todėl jas naudoju dažniausiai arbatoms arba košėms pagardinti. Daržoves taip pat naudoju salotoms, į troškinius ir tt. Labiausiai  patiko žirniai bei morkų granulės. Visos gėrybės sudėtos į plastmasinius indelius (būtų iš vis tobula jei gamintojas pasirinktų stiklą), kurios turi hermetiškai užsidarantį dangtelį. Sunaudojusios vaisius, uogas bei daržoves, indelių neskubėkite išmesti. Į juos kuo puikiausiai galėsite susiberti turimus namuose prieskonius, birius daiktus, ar laikyti smulkmenas. Taip pat, vasarą į tokius indelius bus patogu sudėti vaikui šviežių uogų ir ne tik.:) Iš ties, labai rekomenduoju išbandyti šiuos skanumynus, atrasite naujus skonių potyrius bei papildysite savo racioną taip reikiamais vitaminais, ypač šaltuoju sezonu. 

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą